Chuyển tới nội dung
Trang chủ » Kelder Bewoonbaar Maken: Praktische Tips En Inspiratie

Kelder Bewoonbaar Maken: Praktische Tips En Inspiratie

 • bởi
Hoe je kelder waterdicht maken in 7 stappen? Kelderbekuiping hoe begin je eraan?

Kelder Bewoonbaar Maken: Praktische Tips En Inspiratie

Hoe Je Kelder Waterdicht Maken In 7 Stappen? Kelderbekuiping Hoe Begin Je Eraan?

Keywords searched by users: kelder bewoonbaar maken kelder in tuin maken, oude kelder waterdicht maken, kelder maken van kruipruimte, kosten kelder 100m2, bestaande kelder vergroten, zelf kelder waterdicht maken, kelder uitgraven kosten, kelder bekuipen

Kelder Bewoonbaar Maken: Een Complete Gids

Als je extra leefruimte nodig hebt in je woning, kan het bewoonbaar maken van een kelder een uitstekende optie zijn. Een kelder biedt de mogelijkheid om een extra kamer, een werkkamer of zelfs een hele appartement te creëren. In dit artikel zullen we alles bespreken wat je moet weten over het bewoonbaar maken van een kelder in Nederland, inclusief het waterdicht maken, isoleren en het voldoen aan de regelgeving.

1. Wat is kelder bewoonbaar maken?

Het bewoonbaar maken van een kelder houdt in dat je de kelder transformeert van een ongebruikte opslagruimte naar een volledig functionele leefruimte. Door de kelder te renoveren en aan te passen aan de nodige voorzieningen, zoals elektriciteit, warmte, ventilatie en sanitair, kun je de ruimte naar jouw wensen gebruiken.

2. Waarom zou je een kelder bewoonbaar willen maken?

Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor zou kunnen kiezen om een kelder bewoonbaar te maken:

 • Extra leefruimte: Een kelder kan dienen als extra slaapkamer, speelkamer, werkkamer, home cinema of fitnessruimte. Het kan een waardevolle toevoeging zijn aan je huis.
 • Investering: Het bewoonbaar maken van een kelder kan de waarde van je woning verhogen. Als je ooit besluit om je huis te verkopen, kan de extra leefruimte in de kelder aantrekkelijk zijn voor potentiële kopers.
 • Praktisch gebruik: Een kelder kan worden omgebouwd tot een opslagruimte of wasruimte, waardoor je andere delen van je huis vrij kunt houden.

3. Is het mogelijk om een bestaande kelder bewoonbaar te maken?

Ja, het is zeker mogelijk om een bestaande kelder bewoonbaar te maken, maar het kan wel wat werk vereisen. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat de kelder droog en waterdicht is voordat je begint met de renovatie. Als de kelder vochtproblemen heeft, moet je dit eerst aanpakken voordat je verder gaat.

4. Kelderdichting: wat is het en hoe werkt het?

Kelderdichting is een essentieel onderdeel van het bewoonbaar maken van een kelder. Het houdt in dat je maatregelen neemt om de kelder waterdicht te maken en te beschermen tegen vochtproblemen. Er zijn verschillende methoden om kelderdichting uit te voeren, waaronder:

 • Buitenafdichting: Hierbij wordt de buitenkant van de kelder behandeld om vocht buiten te houden. Dit omvat mogelijk het aanbrengen van waterdichte coating, het plaatsen van drainagepanelen en het herstellen van scheuren en lekkages.
 • Binnenafdichting: Dit omvat het aanbrengen van waterdichte coatings aan de binnenkant van de kelderwanden en vloer. Ook kunnen er drainagesystemen worden geïnstalleerd om water af te voeren.
 • Injecteren: Bij deze methode worden scheuren en lekkages gerepareerd door een vulmiddel in de betonstructuur te injecteren.

Door de kelder waterdicht te maken, kun je vochtproblemen voorkomen en de leefbaarheid van de ruimte verbeteren.

5. Kosten van kelderdichting

De kosten van kelderdichting kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de kelder, de ernst van de vochtproblemen en de gekozen methode van kelderdichting. Over het algemeen kunnen de kosten variëren van €1000 tot €10.000 of meer, afhankelijk van de complexiteit van het project.

6. Kelderisolatie: hoe zorg je voor een goede isolatie?

Om je kelder bewoonbaar en comfortabel te maken, is het belangrijk om te zorgen voor goede isolatie. Dit helpt om de temperatuur in de ruimte constant te houden en energie te besparen. Enkele belangrijke aspecten van kelderisolatie zijn:

 • Isolatie van de wanden: Dit kan worden gedaan met behulp van isolatiepanelen, isolerende pleisterwerken of spuitisolatie.
 • Isolatie van de vloer: Door de vloer te isoleren, kun je voorkomen dat kou vanuit de grond de kelder binnenkomt. Dit kan worden gedaan met behulp van isolatiepanelen of isolerende chape.
 • Isolatie van het plafond: Als de kelder zich onder een verhitte ruimte bevindt, zoals een woonkamer, is het ook belangrijk om het plafond van de kelder te isoleren om warmteverlies te voorkomen.

Door te zorgen voor goede isolatie, kun je een comfortabele leefruimte creëren in je kelder.

7. Ventilatie in de kelder: waarom is het belangrijk en hoe realiseer je dit?

Goede ventilatie in de kelder is essentieel om vochtproblemen en muffe geuren te voorkomen. Het helpt ook bij het reguleren van de luchtkwaliteit en het voorkomen van schimmelvorming. Er zijn verschillende manieren om ventilatie in de kelder te realiseren:

 • Natuurlijke ventilatie: Dit omvat het plaatsen van ventilatieroosters in de kelderwanden of het installeren van een ventilatiepijp die lucht van buitenaf aanzuigt.
 • Mechanische ventilatie: Dit omvat het installeren van een mechanisch ventilatiesysteem met ventilatoren die lucht in de kelder circuleren en vochtige lucht afvoeren.

Door de kelder goed te ventileren, kun je een frisse en gezonde omgeving creëren.

8. Vloerafwerking voor een bewoonbare kelder

Om je kelder een aantrekkelijke en functionele uitstraling te geven, is het belangrijk om de vloer af te werken. Er zijn verschillende vloerafwerkingsopties die geschikt zijn voor een kelder:

 • Vinyl: Dit is een populaire keuze vanwege de duurzaamheid, eenvoudige installatie en onderhoudsgemak.
 • Tapijt: Tapijt kan warmte en comfort toevoegen aan de kelder, maar het is belangrijk om te controleren of de kelder goed geïsoleerd en waterdicht is voordat je voor deze optie kiest.
 • Tegels: Tegels kunnen een stijlvolle en duurzame vloerafwerking zijn voor een kelder. Het is belangrijk om te kiezen voor tegels die geschikt zijn voor vochtige omstandigheden.

De keuze voor vloerafwerking hangt af van je persoonlijke voorkeur, het beoogde gebruik van de kelder en het budget.

9. Kelder als slaapkamer: aan welke eisen moet worden voldaan?

Als je van plan bent om je kelder als slaapkamer te gebruiken, moet je voldoen aan bepaalde eisen op het gebied van veiligheid en gezondheid. Enkele belangrijke punten waar je rekening mee moet houden zijn:

 • Voldoende daglicht: Er moet voldoende natuurlijk licht zijn in de kelder om een gezonde leefomgeving te creëren. Dit kan worden bereikt door het plaatsen van ramen of lichtkoepels.
 • Voldoende ventilatie: Zoals eerder besproken, is goede ventilatie essentieel in een kelder, vooral als het wordt gebruikt als slaapkamer. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende frisse lucht circuleert.
 • Veilige uitgang: Er moet een veilige uitgang zijn in geval van brand of andere noodsituaties. Dit kan een raam zijn dat groot genoeg is om te ontsnappen of een extra uitgang in de vorm van een trap naar buiten.

Het is ook belangrijk om te voldoen aan andere bouwvoorschriften en regelgeving met betrekking tot het gebruik van een kelder als slaapkamer.

10. Vergunningen en regelgeving bij het bewoonbaar maken van een kelder

Het bewoonbaar maken van een kelder kan vergunningen en toestemmingen vereisen, afhankelijk van de regelgeving in jouw gemeente. In het algemeen is het bouwen of verbouwen van een kelder om te worden gebruikt als leefruimte een omgevingsvergunningplichtige activiteit. Het is belangrijk om contact op te nemen met de gemeente of een bouwadviseur om te achterhalen aan welke regels je moet voldoen en welke vergunningen je nodig hebt.

FAQs

1. Kan ik een kelder in mijn tuin laten maken?

Ja, het is mogelijk om een kelder in je tuin te laten maken. Dit kan een complex proces zijn dat betrekking heeft op het graven van de grond, het bouwen van de structuur en het uitvoeren van alle benodigde werkzaamheden om de kelder waterdicht en bewoonbaar te maken. Het is raadzaam om een professioneel bouwbedrijf in te schakelen dat ervaring heeft met het bouwen van kelders.

2. Hoe maak ik een oude kelder waterdicht?

Om een oude kelder waterdicht te maken, moet je eerst de oorzaak van het vochtprobleem identificeren. Dit kan onder andere optrekkend vocht, lekkages of condensatie zijn. Nadat je de oorzaak hebt vastgesteld, kun je de benodigde stappen nemen om het probleem op te lossen, zoals kelderdichting, het herstellen van scheuren en het verbeteren van de drainage rondom de kelder.

3. Kan ik een kelder maken van mijn kruipruimte?

Ja, het is mogelijk om een kelder te maken van een bestaande kruipruimte. Dit proces kan complex zijn en vereist bouwkundige expertise. Het omvat het graven van de grond en het creëren van een volledige kelderstructuur. Het is belangrijk om contact op te nemen met een professioneel bouwbedrijf om dit proces correct uit te voeren.

4. Wat zijn de kosten om een kelder van 100m2 te maken?

De kosten om een kelder van 100m2 te maken kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de complexiteit van het project, specifieke bouwvereisten en gekozen materialen. Over het algemeen kunnen de kosten variëren van €50.000 tot €200.000 of meer.

5. Hoe kan ik een bestaande kelder vergroten?

Het vergroten van een bestaande kelder kan een complex

Categories: Verzamelen 17 Kelder Bewoonbaar Maken

Hoe je kelder waterdicht maken in 7 stappen? Kelderbekuiping hoe begin je eraan?
Hoe je kelder waterdicht maken in 7 stappen? Kelderbekuiping hoe begin je eraan?

Door de muren en vloer van de kelder waterdicht te cementeren (= kelder bekuipen) wordt dat doorslaand vocht voorkomen. Kelderdichting is een goed idee als… je jouw kelder echt waterdicht wil maken en bv. wil gebruiken als bewoonbare ruimte.Wilt u een bestaande kelder bewonen, dan kunt u isolatie aanbrengen op de vloer en de wanden en die vervolgens voorzien van een afwerking. Er bestaan ook kant-en-klare systemen in de handel die in één beweging isolatie en wandafwerking bieden.Wilt u een kelderdichting uitvoeren, dan hangen de kosten samen met de gekozen methode. Zo kost een kelderbekuiping gemiddeld €16,- tot €18,- per m². Bij een kelder met een totaal 40 m² kost de bekuiping dus €640,- tot €720,-.

Hoe Kelder Bewoonbaar Maken?

Om een bestaande kelder bewoonbaar te maken, is het mogelijk om isolatie aan te brengen op de vloer en wanden en deze vervolgens af te werken. Daarnaast zijn er kant-en-klare systemen beschikbaar in de handel die zowel isolatie als wandafwerking bieden. Deze systemen kunnen in één keer worden geïnstalleerd. Dit artikel werd op 15 oktober 2014 geschreven.

Wat Kost Kelderdichting?

Als u van plan bent om kelderdichting uit te voeren, zijn de kosten afhankelijk van de gekozen methode. Gemiddeld kost een kelderbekuiping ongeveer €16,- tot €18,- per m². Bijvoorbeeld, als uw kelder een totaaloppervlakte heeft van 40 m², bedragen de kosten voor de bekuiping dus €640,- tot €720,-.

Kan Je Van Een Kelder Een Slaapkamer Maken?

Ja, het is toegestaan om van een kelder een slaapkamer te maken. Echter, om te voldoen aan de wettelijke eisen van het Bouwbesluit voor leefruimtes in woongebouwen, moeten er bepaalde aanpassingen worden gedaan aan de kelder. Als u de kelder niet verbouwt, moet deze voldoen aan de normen voor bestaande bouw.

Kan Je Zelf Je Kelder Waterdicht Maken?

Is het mogelijk om zelf je kelder waterdicht te maken? Dit is zeker mogelijk, hoewel er andere redenen kunnen zijn waarom je kelder mogelijk niet waterdicht is. Een effectieve manier om je kelder of kruipkelder waterdicht te maken is door gebruik te maken van waterdichte pleister. Nadat je de pleister hebt aangebracht, is het belangrijk om het goed te laten drogen. Daarnaast is het essentieel om je kelder goed te ventileren. Deze stappen kunnen helpen om vochtproblemen in je kelder te voorkomen. De informatie is gebaseerd op het artikel dat gepubliceerd is op 7 mei 2020.

Top 5 kelder bewoonbaar maken

Kelder Waterdicht Maken - Albavochtwering.Nl - Youtube
Kelder Waterdicht Maken – Albavochtwering.Nl – Youtube

See more here: maycamtay.net

Learn more about the topic kelder bewoonbaar maken.

See more: maycamtay.net/may-cat

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *