Chuyển tới nội dung
Trang chủ » Hoe Groot Is Bangkok: Een Kijkje In De Omvang Van De Thaise Hoofdstad

Hoe Groot Is Bangkok: Een Kijkje In De Omvang Van De Thaise Hoofdstad

  • bởi
How Is BANGKOK Now | How Things Changed | Thailand Is Fully Open #livelovethailand

Hoe Groot Is Bangkok: Een Kijkje In De Omvang Van De Thaise Hoofdstad

How Is Bangkok Now | How Things Changed | Thailand Is Fully Open #Livelovethailand

Keywords searched by users: hoe groot is bangkok Tên đầy đủ của Bangkok, hoe groot is bangkok tov nederland, Giới thiệu về Bangkok, Tên đầy đủ của thủ đô Thái Lan, Giới thiệu về Bangkok bằng tiếng Anh, Dân số Bangkok 2023, Pattaya thuộc miền nào của Thái Lan, Tên thủ đô Thái Lan dài nhất

De geografische ligging van Bangkok

Bangkok, de hoofdstad van Thailand, is een van de grootste steden ter wereld. Het ligt aan de oevers van de Chao Phraya-rivier, in het centrale deel van het land. Het ligt ook in de regio Centraal-Thailand, omringd door de provincies Pathum Thani, Nonthaburi, Samut Sakhon, en Samut Prakan.

De oppervlakte van Bangkok

Bangkok beslaat een oppervlakte van ongeveer 1.568 vierkante kilometer, waardoor het een van de grootste steden ter wereld is qua oppervlakte. Deze enorme omvang biedt ruimte voor de ontwikkeling van uitgestrekte woonwijken, zakelijke wijken en een scala aan recreatieve en culturele attracties.

De bevolkingsdichtheid van Bangkok

Met een bevolking van meer dan 8 miljoen mensen heeft Bangkok een hoge bevolkingsdichtheid. De stad heeft een gemiddelde bevolkingsdichtheid van ongeveer 5.107 inwoners per vierkante kilometer. Deze hoge bevolkingsdichtheid resulteert in drukke straten, uitgestrekte wolkenkrabbers en een bruisend stadsleven.

De uitgestrektheid van de stedelijke regio van Bangkok

De stedelijke regio van Bangkok strekt zich verder uit dan de stad zelf. Het omvat ook omliggende provincies en districten, waaronder Nonthaburi, Samut Prakan, en Pathum Thani. Deze uitgebreide stedelijke regio heeft een oppervlakte van ongeveer 7.761 vierkante kilometer en een bevolking van meer dan 15 miljoen mensen.

De vergelijking met andere wereldsteden

In vergelijking met andere wereldsteden is Bangkok ongeveer net zo groot als New York City. Beide steden hebben een vergelijkbare oppervlakte en bevolkingsomvang. Wat betreft landoppervlakte is Bangkok echter groter dan Parijs, Londen en Tokyo. Het is moeilijk om de exacte grootte van Bangkok te vergelijken met andere wereldsteden, omdat verschillende bronnen verschillende definities hanteren voor de grenzen van de stad.

De groei van de stad Bangkok

Bangkok is in de loop der jaren enorm gegroeid. De stad begon als een kleine handelspost aan de oevers van de Chao Phraya-rivier en groeide uit tot een bruisende metropool. De snelle groei van Bangkok heeft geleid tot stedelijke uitbreidingen, de ontwikkeling van moderne infrastructuur en een toename van de bevolking. De stad blijft groeien en evolueren, met nieuwe wijken en gebouwen die regelmatig worden toegevoegd.

De invloed van de grootte van Bangkok op het dagelijks leven

De grootte van Bangkok heeft een grote invloed op het dagelijks leven van de inwoners. Het verkeer in de stad is vaak druk en chaotisch, waardoor het moeilijk kan zijn om van de ene plaats naar de andere te reizen. Daarnaast kunnen de hoge bevolkingsdichtheid en de uitgestrektheid van de stad leiden tot lange reistijden en een grote druk op de infrastructuur en openbare voorzieningen. Desondanks biedt de stad ook talloze mogelijkheden voor werk, onderwijs, recreatie en cultuur.

FAQs

Tên đầy đủ của Bangkok là gì?

Tên đầy đủ của Bangkok là “กรุงเทพมหานคร” (Krung Thep Maha Nakhon) trong tiếng Thái.

hoe groot is Bangkok in vergelijking met Nederland?

Bangkok is veel groter dan Nederland. De oppervlakte van Bangkok bedraagt ongeveer 1.568 vierkante kilometer, terwijl Nederland een oppervlakte heeft van ongeveer 41.543 vierkante kilometer.

Giới thiệu về Bangkok bằng tiếng Anh

Bangkok is the capital and largest city of Thailand. It is a bustling metropolis known for its vibrant street life, ornate temples, and palaces. The city is home to a rich cultural heritage and a blend of traditional and modern attractions.

Dân số Bangkok năm 2023 là bao nhiêu?

Dân số Bangkok dự kiến ​​sẽ đạt khoảng 10.8 triệu người vào năm 2023.

Pattaya thuộc miền nào của Thái Lan?

Pattaya thuộc vùng đông nam của Thái Lan, nằm cách Bangkok khoảng 147 km về hướng đông nam.

Tên thủ đô Thái Lan dài nhất là gì?

Tên thủ đô Thái Lan dài nhất là “กรุงเทพมหานคร อมรรัตนโกสินทร์ มหินทรายุธยา มหาดิลกภพ นพรัตน์ราชธานีบูรีรมย์ อุดมราชนิเวศน์มหาสถาน อมรพิมานอวตารสถิต สักกะทัตติยวิษณุกรรมประสิทธิ์” (Krung Thep Maha Nakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit).

Categories: Details 66 Hoe Groot Is Bangkok

How Is BANGKOK Now | How Things Changed | Thailand Is Fully Open #livelovethailand
How Is BANGKOK Now | How Things Changed | Thailand Is Fully Open #livelovethailand

Tên Đầy Đủ Của Bangkok

TEN ĐẦY ĐỦ CỦA BANGKOK: GIDS VOOR DE HOOFDSTAD VAN THAILAND

Bangkok, de bruisende hoofdstad van Thailand, is een stad die zowel traditionele charme als moderne ontwikkeling combineert. Met zijn unieke mix van betoverende tempels, bruisende straatmarkten en indrukwekkende wolkenkrabbers is Bangkok een stad die je moet ervaren. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de tên đầy đủ của Bangkok en uitgebreide informatie bieden om je te helpen de stad beter te leren kennen.

Inhoudsopgave:
1. Wat is de tên đầy đủ của Bangkok?
2. Geschiedenis van Bangkok
3. Bezienswaardigheden en attracties in Bangkok
4. Cultuur en levensstijl in Bangkok
5. Eten en drinken in Bangkok
6. Veelgestelde vragen over Bangkok
7. Conclusie

Wat is de tên đầy đủ của Bangkok?
Bangkok, ook wel bekend als Krung Thep Maha Nakhon in het Thais, is meestal de verkorte versie van de officiële tên đầy đủ của Bangkok. De volledige naam van Bangkok is eigenlijk de langste plaatsnaam ter wereld. Het gaat als volgt: “Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit”. Deze indrukwekkende naam is in het Guinness World Records opgenomen.

Geschiedenis van Bangkok:
Bangkok heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het Koninkrijk Ayutthaya in de 15e eeuw. In die tijd was Ayutthaya de hoofdstad van Thailand, maar na de inname van de stad door de Birmezen in 1767, werd Bangkok gekozen als de nieuwe hoofdstad. Koning Rama I, de eerste koning van de huidige Chakri-dynastie, verhuisde de hoofdstad naar Bangkok en begon met de bouw van het Koninklijk Paleis en de Tempel van de Smaragden Boeddha.

Sindsdien is Bangkok uitgegroeid tot een belangrijk politiek, economisch en cultureel centrum van Thailand. De stad heeft veel veranderingen en modernisatie doorgemaakt, maar heeft toch zijn historische charme weten te behouden.

Bezienswaardigheden en attracties in Bangkok:
Bangkok biedt talloze bezienswaardigheden en attracties voor bezoekers. Hier zijn enkele hoogtepunten die je niet mag missen:

1. Het Koninklijk Paleis en de Tempel van de Smaragden Boeddha: Dit prachtige complex is een van de meest iconische locaties in Bangkok. Het paleis en de tempel tonen de koninklijke geschiedenis en het belang van het boeddhisme in Thailand.

2. Wat Arun: Ook bekend als de Tempel van de Dageraad, is Wat Arun een van de meest opvallende bezienswaardigheden aan de oevers van de Chao Phraya-rivier. De rijkelijk versierde torens met mozaïeken zijn adembenemend.

3. Drijvende markten: Ervaar de unieke sfeer van de drijvende markten van Bangkok, waar verkopers in boten verse producten, souvenirs en lokale gerechten verkopen.

4. Chinatown: Verken de kleurrijke en levendige wijk Chinatown, waar je kunt genieten van heerlijk streetfood, winkelen in de markten en tempels kunt bezoeken.

5. Khao San Road: Dit is dé plek voor backpackers en feestgangers. Khao San Road staat bekend om zijn bruisende nachtleven, goedkope accommodaties en internationale restaurants.

Cultuur en levensstijl in Bangkok:
Bangkok heeft een levendige cultuur waarin oude tradities samensmelten met moderne invloeden. De lokale bevolking staat bekend om hun vriendelijkheid en gastvrijheid. Het boeddhisme speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van de inwoners.

Het eten in Bangkok is een belangrijk onderdeel van de cultuur. Probeer de diverse streetfoodgerechten zoals pad Thai, groene curry en mango plakrijst. Daarnaast zijn er tal van chique restaurants waar je kunt genieten van zowel Thaise als internationale gerechten.

FAQ (Veelgestelde vragen) over Bangkok:
1. Wat is de beste tijd om Bangkok te bezoeken?
– De beste tijd om Bangkok te bezoeken is tussen november en februari, wanneer het koeler en droger is. Vermijd de regenseizoenen tussen maart en mei, omdat het dan erg warm en vochtig kan zijn.

2. Welke transportopties zijn er in Bangkok?
– Bangkok heeft een uitgebreid openbaar vervoerssysteem, waaronder de BTS Skytrain, de MRT (metro), taxi’s, tuk-tuks en rivierboten. Alle opties bieden gemakkelijke toegang tot de belangrijkste attracties en locaties in de stad.

3. Is het veilig om als toerist naar Bangkok te reizen?
– Over het algemeen is Bangkok een veilige stad voor toeristen. Net als in elke grote stad moet je echter altijd waakzaam blijven en voorzorgsmaatregelen nemen tegen zakkenrollers en oplichting.

Conclusie:
Bangkok is een boeiende stad die je onderdompelt in een mix van oude en moderne culturen. Met zijn rijke geschiedenis, adembenemende bezienswaardigheden en levendige sfeer is Bangkok een bestemming die je niet wilt missen. Ontdek de tên đầy đủ của Bangkok en beleef een onvergetelijke reis naar deze fantastische stad.

Bronvermelding:
– Băng Cốc – Wikipedia tiếng Việt
– Vùng đô thị Bangkok
– Bangkok | Onmisbare tips voor je bezoek! | BackpackenInAzië.nl
– Amsterdam vs Bangkok: Wat is het verschil?
– Bangkok airport
– Bangkok met kinderen: doen! | Riksja Thailand Family

Hoe Groot Is Bangkok Tov Nederland

Hoe groot is Bangkok ten opzichte van Nederland?

Bangkok is de bruisende hoofdstad van Thailand, een land dat bekend staat om zijn prachtige stranden, rijke cultuur en overheerlijk eten. Met een bevolking van meer dan 8 miljoen mensen en een oppervlakte van ongeveer 1.568 vierkante kilometer is Bangkok een van de grootste steden ter wereld. Maar hoe groot is Bangkok nu eigenlijk in vergelijking met Nederland? In dit artikel zullen we deze vraag beantwoorden en dieper ingaan op de kenmerken en specificaties van Bangkok en Nederland.

Bangkok: Een stad van superlatieven

Bangkok is een stad die nooit slaapt. Het is een bruisende metropool vol wolkenkrabbers, tempels, markten en verkeersopstoppingen. De stad heeft een moderne skyline met imposante gebouwen zoals de Baiyoke Tower, die met zijn 309 meter het hoogste gebouw van Thailand is. Daarnaast staat Bangkok bekend om zijn vele tempels, zoals de Wat Arun en de Wat Phra Kaew, die een belangrijke rol spelen in het boeddhistische geloof van de Thai.

De stad bestaat uit verschillende districten, waaronder Sukhumvit, Silom, Chinatown en Khao San Road. Elk district heeft zijn eigen unieke sfeer en attracties, variërend van luxe winkelcentra tot levendige markten. Het nachtleven van Bangkok is legendarisch en trekt bezoekers van over de hele wereld.

Op het gebied van infrastructuur heeft Bangkok een uitgebreid netwerk van wegen, luchthavens en openbaar vervoer. Het Suvarnabhumi International Airport is een belangrijk knooppunt voor internationale reizigers en de BTS Skytrain en metro bieden een efficiënte manier om door de stad te reizen.

Nederland: Een klein land met grote invloed

Nederland is een klein land in West-Europa, dat bekend staat om zijn windmolens, tulpenvelden en fietscultuur. Met een oppervlakte van ongeveer 41.543 vierkante kilometer is Nederland aanzienlijk kleiner dan Bangkok. Maar ondanks zijn bescheiden omvang heeft Nederland een grote invloed op het wereldtoneel.

Het land staat bekend om zijn progressieve cultuur, met een tolerant beleid ten aanzien van drugsgebruik en het homohuwelijk. Daarnaast is Nederland een belangrijke speler in de maritieme industrie, met de haven van Rotterdam als de grootste haven van Europa.

Nederland heeft ook een uitstekende infrastructuur, met een dicht netwerk van snelwegen, spoorwegen en fietspaden. De Amsterdam Airport Schiphol is een belangrijke luchthaven voor internationale reizigers en het openbaar vervoer, zoals treinen en trams, is efficiënt en betrouwbaar.

De verschillen tussen Bangkok en Nederland

Als we kijken naar de grootte van Bangkok ten opzichte van Nederland, dan wordt al snel duidelijk dat Bangkok veel groter is. Met een oppervlakte van 1.568 vierkante kilometer is Bangkok ongeveer 38 keer groter dan de hoofdstad van Nederland, Amsterdam, die een oppervlakte heeft van slechts 41,66 vierkante kilometer.

Het inwoneraantal van Bangkok is ook veel groter dan dat van Nederland. Met meer dan 8 miljoen mensen is Bangkok ongeveer 3,5 keer zo bevolkt als Amsterdam, dat ongeveer 2,3 miljoen inwoners heeft. In termen van bevolkingsdichtheid is Bangkok veel dichter bevolkt dan Nederland.

Een ander belangrijk verschil tussen Bangkok en Nederland is de cultuur en levensstijl. Hoewel beide plaatsen een rijke geschiedenis en unieke culturele tradities hebben, verschillen ze op veel vlakken van elkaar. Nederland staat bekend om zijn liberale beleid en tolerantie, terwijl Thailand een monarchie is met een sterke boeddhistische invloed. Ook qua keuken, taal en levensstijl bestaan er grote verschillen tussen beide landen.

FAQ

1. Wat is het oppervlakteverschil tussen Bangkok en Nederland?
Het oppervlakteverschil tussen Bangkok en Nederland is aanzienlijk. Bangkok beslaat een oppervlakte van ongeveer 1.568 vierkante kilometer, terwijl Nederland een oppervlakte heeft van ongeveer 41.543 vierkante kilometer.

2. Hoe groot is de bevolking van Bangkok ten opzichte van Nederland?
De bevolking van Bangkok is veel groter dan die van Nederland. Bangkok heeft meer dan 8 miljoen inwoners, terwijl Nederland ongeveer 17,5 miljoen inwoners heeft.

3. Wat zijn de belangrijkste attracties in Bangkok?
Bangkok heeft vele attracties die de moeite waard zijn om te bezoeken. Enkele van de bekendste zijn de Wat Arun, Wat Phra Kaew, het Koninklijk Paleis, Chinatown en de drijvende markten.

4. Wat zijn de belangrijkste kenmerken van Nederland?
Nederland staat bekend om zijn windmolens, tulpenvelden, fietscultuur en progressieve beleid. Het land heeft ook een sterke maritieme industrie en een uitstekende infrastructuur.

5. Wat zijn de verschillen tussen de culinaire tradities van Bangkok en Nederland?
De culinaire tradities van Bangkok en Nederland verschillen sterk van elkaar. De Thaise keuken staat bekend om zijn pittige en aromatische gerechten met veel kruiden en specerijen, terwijl de Nederlandse keuken bekend staat om zijn stamppotten, haring en kaas.

Conclusie

Bangkok is een megastad met een indrukwekkende omvang en bevolking. Met zijn gigantische oppervlakte en meer dan 8 miljoen inwoners is Bangkok veel groter en dichter bevolkt dan Nederland. Beide plaatsen hebben hun eigen unieke kenmerken en attracties, en verschillen op het gebied van cultuur, infrastructuur en levensstijl. Het verkennen van zowel Bangkok als Nederland biedt een fascinerende ervaring en laat zien hoe divers onze wereld is.

Giới Thiệu Về Bangkok

Giới thiệu về Bangkok

Bangkok, ook wel bekend als de hoofdstad van Thailand, is een bruisende metropool vol cultuur, geschiedenis en avontuur. Deze levendige stad trekt jaarlijks miljoenen toeristen van over de hele wereld aan, die worden aangetrokken door de eindeloze bezienswaardigheden, levendige markten, overheerlijk eten en onvergetelijke ervaringen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de vele aspecten van Bangkok, van zijn geschiedenis en cultuur tot de populairste attracties en praktische tips voor een bezoek aan deze betoverende stad.

I. Geschiedenis en Achtergrond
Bangkok, wat “olifantenstad” betekent, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 15e eeuw. Wat Phra Kaew, gelegen in het historische centrum van Bangkok, was ooit het koninklijke paleis en is nu een belangrijke religieuze en culturele plek in de stad. Bangkok werd officieel de hoofdstad van Thailand in 1782, en sindsdien heeft het zich ontwikkeld tot een bloeiend centrum van economische groei en culturele diversiteit.

II. Cultuur en Tradities
De Thaise cultuur is diep geworteld in Bangkok, en het is fascinerend om de lokale tradities en gewoonten te ervaren. Het boeddhisme speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van de mensen hier, met talloze boeddhistische tempels verspreid over de stad. Een van de bekendste tempels is de Wat Arun, ook wel bekend als de Tempel van de Dageraad, die bekend staat om zijn prachtige architectuur en indrukwekkende uitzicht over de rivier de Chao Phraya.

Daarnaast is de Thaise keuken wereldberoemd vanwege zijn heerlijke smaken en verse ingrediënten. Van pittige Tom Yum soep tot sappige Pad Thai, Bangkok biedt een culinaire ervaring die je smaakpapillen zal verwennen. Het proeven van streetfood is een must tijdens een bezoek aan Bangkok, waar je kunt genieten van smakelijke gerechten van kleine kraampjes op elke straathoek.

III. Populaire Attracties
Bangkok heeft een overvloed aan bezienswaardigheden die bezoekers in verrukking brengen. Hier zijn enkele van de populairste attracties die je niet mag missen:

1. Grand Palace – Het voormalige koninklijke paleis is een adembenemend complex van paleizen, tempels en paviljoens. Het is de thuisbasis van de Tempel van de Smaragdgroene Boeddha en wordt beschouwd als een juweel van de Thaise architectuur.

2. Wat Pho – Bekend om zijn enorme liggende Boeddha, is Wat Pho een van de oudste en grootste boeddhistische tempelcomplexen in Bangkok. Het is ook de thuisbasis van de oudste massageschool van Thailand, waar je kunt genieten van een ontspannende traditionele Thaise massage.

3. Floating Market – Een bezoek aan een drijvende markt is een unieke ervaring in Bangkok. Maak een boottocht over de grachten en bewonder de kleurrijke kraampjes van lokale verkopers die alles verkopen, van vers fruit en groenten tot souvenirs en handwerk.

4. Chatuchak Weekend Market – Dit enorme weekendmark is een paradijs voor shoppers. Met meer dan 8.000 kraampjes verspreid over 27 secties, kun je hier alles vinden, van kleding en sieraden tot antiek en exotische huisdieren.

IV. Praktische Tips voor een Bezoek aan Bangkok
– Het openbaar vervoer in Bangkok is uitgebreid en handig. Maak gebruik van de Skytrain (BTS), metro (MRT) en boottochten over de rivier de Chao Phraya om je gemakkelijk door de stad te verplaatsen.
– Draag respectvolle kleding bij een bezoek aan religieuze plaatsen. Bedek je schouders en knieën.
– Wees voorzichtig met zakkenrollers, vooral in drukke toeristische gebieden. Houd je waardevolle spullen altijd goed in de gaten.
– Proef het lokale eten, maar wees voorzichtig met straatvoedsel dat mogelijk niet hygiënisch is. Kies voor drukke kraampjes waar het eten vers wordt bereid.
– Vergeet niet om voldoende water te drinken en zonnebrandcrème mee te nemen, vooral tijdens de warme maanden.

FAQ
1. Wat is de beste tijd om Bangkok te bezoeken?
De beste tijd om Bangkok te bezoeken is in de koelere droge seizoenen, van november tot februari. De temperaturen zijn aangenaam en er is minder kans op regen. Het kan echter behoorlijk druk zijn vanwege het hoogseizoen.

2. Hoe lang moet ik in Bangkok blijven?
Om Bangkok goed te verkennen, raden we aan om minimaal 3-4 dagen te blijven. Hierdoor heb je voldoende tijd om de belangrijkste bezienswaardigheden te bezoeken, te genieten van het heerlijke eten en de lokale cultuur te ervaren.

3. Zijn er goede accommodaties in Bangkok?
Ja, Bangkok biedt een breed scala aan accommodaties, van luxe hotels tot budgetvriendelijke hostels en guesthouses. Het is raadzaam om je verblijf van tevoren te boeken, vooral tijdens het hoogseizoen.

4. Wat zijn enkele andere interessante bestemmingen die ik kan bezoeken vanuit Bangkok?
Vanuit Bangkok kun je gemakkelijk verschillende interessante bestemmingen bereiken, zoals Ayutthaya, een oude stad met historische ruïnes, en Kanchanaburi, bekend om de Bridge on the River Kwai. Daarnaast kun je ook vliegen naar populaire eilanden zoals Phuket of Koh Samui.

5. Is Bangkok een veilige stad om te bezoeken?
Over het algemeen is Bangkok een veilige stad om te bezoeken. Zoals in elke grote stad ter wereld is het echter belangrijk om je bewust te zijn van je omgeving en je waardevolle spullen goed in de gaten te houden.

Conclusie
Bangkok is een fascinerende stad die zoveel te bieden heeft. Van zijn rijke geschiedenis en levendige cultuur tot zijn adembenemende bezienswaardigheden en heerlijke keuken, deze stad zal je zeker betoveren. Met deze gids en tips ben je goed voorbereid om Bangkok te verkennen en een onvergetelijke ervaring te beleven. Dompel jezelf onder in de bruisende sfeer en maak kennis met de schoonheid van deze bijzondere stad.

Samenvatting 15 hoe groot is bangkok

Informatie Over Bangkok, De Hoofdstad Van Thailand Bij Van Verre
Informatie Over Bangkok, De Hoofdstad Van Thailand Bij Van Verre
Bangkok - Wikipedia
Bangkok – Wikipedia
Bangkok - Wikipedia
Bangkok – Wikipedia
Large Buddha Statue Set To Be Installed In Bangkok - The Buddhists News
Large Buddha Statue Set To Be Installed In Bangkok – The Buddhists News
Intercontinental Bangkok | Luxehotel In Bangkok
Intercontinental Bangkok | Luxehotel In Bangkok

See more here: maycamtay.net

Learn more about the topic hoe groot is bangkok.

See more: maycamtay.net/may-cat

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *